Linkovi
Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Luksor

16.12.2007., nedjelja

Božićni velesajam - kombinacija najjeftinijih balkanskih 'vašara'

Počeo je Božićni velesajam u Zagrebu, hrvatskoj metropoli. S obzirom na čaroban, u ovo doba godine uistinu primamljiv naziv 'božićni', za očekivati je svojevrsnu čaroliju, prekrasnu božićnu bajku koja će imaginarnim kistom očarati posjetitelje i uvesti ih u bajku Božića. No, ono što posjetitelje uistinu dočeka na ovom velesajmu kombinacija je najjeftinijih balkanskih 'vašara', kojih bi se posramili i pripadnici romske nacionalne manjine, te spoj očajne potrebe da se zaradi na dječjim željama koje podivljaju naročito u lunaparku.

Krenimo redom. Kao i posljednje dvije godine, koliko se sjećam, tako je i ovogodišnji velesajam prava sramota. Smatram da naziv 'Božićni velesajam' treba zaštititi. Ne može baš sve nositi to ime. Jer kad vidite što je obuhvaćeno tim nazivom, potpuno izgubite pravilnu percepciju ovog blagdanskog perioda. Ma, to je neopisivo. Treba otići i to vidjeti. Ne mogu se tome dovoljno načuditi.

Dakle, naglašavam, nema nikakve božićne čarolije. Božićni velesajam čine turski prodavači tepiha, štandovi s bižuterijom, jeftina posteljina i donje rublje, 'štrace' raznih boja, oblika i imena, poneki štand s literaturom te na svakom koraku baloni i slatkiši koji kao magneti privlače naše podmlatke.

No, da ipak postoji božićni duh, ali doslovno 'u tragovima', može se reći. Naime, u paviljonu 11a smještena je Djedamrazija i Tvornica Djeda Mraza. Lijepo zvuči, da. No, kad dođete – pustoš. Klinci trče, svira neka glazba, a sve nadglasuje nabijanje iz susjednog paviljona u kojem se nalazi lunapark. Postoji neki program koji uključuje predstave i nastupe pjevača u Djedamraziji no to je toliko rijetko da morate biti sretnik kako biste ih pogodili.

Klincima je to ionako nezanimljivo kad se pored te jadno organizirane Djedamrazije nalazi lunapark. Pa i moj dvogodišnji klinac je 'popušio' foru. I on hoće u lunapark. Vozio se dvije minute na nekom autiću za klince i olakšao nam džep za 10 kuna. Očito je jedino nabijanje cijena svrha ovog Božićnog velesajma.

Poruka onima koji nisu iz Zagreba, a željeli bi doći na Božićni velesajam – ne trudite se, nećete ništa propustiti.

A ako baš želite provjeriti ovo o čemu pišem i vidjeti jad i bijedu imate vremena do 29.12.

Želim vam sretan i blagoslovljen Božić!

- 10:59 - Komentari (23) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Radi se o blogu na kojem će biti postovi namijenjeni osvješćivanju te buđenju javnosti po raznim pitanjima i temama...poput problematike zaštite okoliša, odgoja djece, političkih, etičkih te inih pitanja.